geschiedenis badminton

Geschiedenis van de badmintonsport


1000

Battledore and Shuttlecock

Het prille begin

Battledore and Shuttlecock zijn de vroege voorlopers van het moderne badminton. Er zijn duidelijke sporen tot de 11ste eeuw maar vermoed wordt dat het spel reeds door de Grieken en in de Chinese oudheid werd gespeeld.

Aanvankelijk werd het pluimpje met de hand of met een stukje hout gespeeld. Later werd het spel wordt door twee mensen gespeeld, met behulp van kleine rackets, battledores genaamd, die van perkament of darmen waren gemaakt en over een houten frame waren gespannen.

Battledore en Shuttle werd zonder net of veldlijnen gespeeld. Het doel was om een zo lang mogelijk over en weer te spelen zonder dat het pluimpje de grond raakte. Tot half de 19e eeuw bleef het spel populair. Het pluimpje bestond in die tijd uit een kurk met kippenveren in, en was ongeveer tweemaal zo groot als de huidige shuttle. De rackets waren praktisch volledig rond, met fijn leder bedekt en ze waren voorzien van een  perkament vel in plaats van snaren.

battledore
puuna


1860

Poona

India voert het net in

De Britten ontdekten een variant van Battledore in Punah(Brits India). Daar werd in de 19 eeuw al een net gebruikt dat tot de grond reikte. In die tijd waren er nog wel veel variaties. Soms werd er met een bal gespeeld of over een snaar in plaats van een net. Het spel, Puuna genaamd,  werd snel populair bij de Britse militairen en de Britse elite. Het waren zij die deze nieuwe sport en cultuur in de 1870’s in hun moederland introduceerden.


1873

De naam “Badminton”

Poona wordt gespeeld op het landgoed Badminton

Na de introductie door de Engelse officieren werd omstreeks 1873 het geïmporteerde Poona spel intensief beoefend op het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire. Het werd populair en leidde tot plezier bij de Britse elite. De naam van dat landgoed was Badminton en aangenomen mag worden dat de naam van het landgoed later is overgegaan op het spel.

Op dat moment werden er over heel Europa nog steeds verschillende varianten gespeeld zoals het “jeu de longue plume” in Frankrijk. Het was nog steeds een spel en geen sport, dus regels of uniforme naamgeving ontbraken.

domein badminton
badminton Selby rules


1877

De eerste spelregels

H.O. Selby

Terwijl de Indiërs lang met een wollen bal bleven spelen, ball badminton of Puuna, waren het vooral de Britse militairen die overschakelden naar de shuttle.

Zij brachten meer structuur in het spel en n 1877 verschenen dan ook de eerste spelregels. In Pune(India) neergeschreven door kolonel H.O. Selby. Ondanks deze spelregels werd het spel toch nog geruime tijd op uiteenlopende wijzen beoefend. In sommige streken werd het spel door twee personen gespeeld, die de shuttle heen en weer sloegen en verplicht waren op dezelfde plaats te blijven staan. Elders speelde men het met drie of vijf man aan elke kant van het net.


1878

De eerste club

De Bath Badminton Club

Het waren de Amerikanen die de eerste, echte badminton club oprichten. De Bath Badminton Club werd opgericht in 1878 en tien jaar later herschreef de club de informele regels die door Selby in India op papier werden gezet. Deze regels van de Bath Badminton Club vormden later het kader voor het moderne badminton.

De club bestaat nog steeds en promoot al 140 jaar het badmintonspel in de regio van New York City. De Club organiseert van oktober tot april wekelijkse bijeenkomsten in de Upper East Side.

domein badminton
Badminton Association England


1893

De eerste federatie

Badminton Federation of England

De Badminton Federation of England werd opgericht. Badminton werd nu als sport beschouwd en officiële regels werden gepubliceerd. Ondertussen is deze federatie geëvolueerd naar Badminton England en hebben ze bijna 2000 ingeschreven clubs!

Opgericht in 1893 als de Badminton Association of England in Portsmouth, is de vereniging nu gevestigd in Milton Keynes en heeft afdelingen voor Elite Play, Evenementen, Lidmaatschap, Ontwikkeling en Coaching. Het onderhoudt nauw contact met de 41 graafschappen van Engeland om de club- en competitiestructuren te ondersteunen.


1899

Het eerste tornooi

De All England Championships

Het eerste onofficiële herenbadmintontoernooi werd in 1899 gehouden. Het eerste onofficiële damestoernooi zou al een jaar later georganiseerd worden, in 1900. Zij werden de All England Championships genoemd.
Deze toernooien werden een voorloper van badmintontoernooien zoals we die vandaag kennen. Engelse spelers domineerden de badmintonsport in de eerste helft van de 20e eeuw, maar later sloten meer landen zich aan en werd de concurrentie groter. Tot 1977 werden deze All England Championships beschouwd als de enige onofficiële Wereldkampioenschappen Badminton, maar later lanceerde de International Badminton Federation (BWF) haar eigen toernooi “The World Championships”.

Alle winnaars (vanaf 1899) kan je hier vinden

badminton omstreeks 1900
International Badminton Federation IBF


1934

De internationale federatie wordt opgericht

The International Badminton Federation (IBF)

De International Badminton Federation (IBF), later de Badminton World Federation (BWF) werd opgericht.


1848

Het eerste IBF tornooi

De Thomas Cup

De eerste grote IBF-competitie werd gehouden: de Thomas Cup. Het idee voor zo’n toernooi, het grootste evenement in de geschiedenis van badminton, werd bedacht door Sir George Alan Thomas.

Tijdens zijn spelerscarrière won Thomas in totaal 90 nationale titels, waaronder 2l All-England kampioenschappen, 3l Schotse kampioenschappen, 26 Ierse kampioenschappen en 12 Franse kampioenschappen. Dat onberispelijke record, tot op de dag van vandaag ongebroken, zal hoogstwaarschijnlijk voor altijd standhouden.

In 1934 werd Thomas de eerste president van de International Badminton Federation. In 1939 schonk hij de zilveren beker die vandaag nog steeds zijn naam draagt, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het eerste internationale toernooi uitgesteld tot 1948.

badminton thomas cup 1948
badminton yonex belgium


1949

De Belgische federatie wordt opgericht

Koninklijke Belgische Badminton Federatie

De Koninklijke Belgische Badminton Federatie (KBBF) is de nationale badmintonbond van België. De federatie bestaat uit twee bonden, namelijk de Waalse Ligue Francophone Belge de Badminton (LFBB) en Badminton Vlaanderen (BV).

De BBF is verantwoordelijk voor de organisatie van verschillende toernooien door Vlaanderen en Wallonië heen, ook zijn zij medeverantwoordelijk voor de organisatie van een internationaal toernooi in België.

Nuttige links :
RBBF
Yonex Belgian International
Badminton Vlaanderen


1981

De eerste wereldkampioenschappen

Kuala Lumpur

De Badminton World Cup Championships werden voor de eerste keer georganiseerd. Het evenement werd gehouden in Kuala Lumpur, Maleisië van 7 oktober tot 11 oktober 1981. Wedstrijden voor het dubbelspel werden niet gehouden. India won het mannen enkelspel, terwijl China het vrouwen enkelspel won. China won 4 van de 6 te verdelen medailles.

De nummer één van dat moment, Padukone, uit India,  won na de All England championships in 1980 ook deze eerste Alba World Cup.

badminton kuala lumpur-1981
badminton barcelona 92


1992

Olympische spelen

Badminton aanvaard als officiële Olympische sport op de Barcelona Olympics.

Badminton beleefde zijn debuut als officiële medaillesport op de Olympische Zomerspelen van 1992. Deze gingen door in Barcelona. Vier disciplines werden betwist: heren enkelspel, dames enkelspel, herendubbel en damesdubbel. 36 landen, 177 deelnemers namen deel. Aziatische landen wonnen vijftien van de zestien medailles, enkel Denemarken kon nog een bronzen medaille wegkapen.


1993

Records

De hoogste snelheid bij een smash

De Maleisische Tan Boon Heong vestigt, met een snelheid van 493 km/u, een nieuw wereldrecord voor de snelste smash.

Tan Boon Heong